Thursday, Jan 27th

Last update10:36:22 AM GMT

Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος: συνεργασία για ασφάλεια και μελλοντική ευημερία

O Φιλελεύθερος της Κύπρου δημοσιεύει το άρθρο γνώμης για τη συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που συγγράψαμε μαζί με τον Mohammed Kamal, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Η συνεργασία μου και το άρθρο με τον Καθηγητή Kamal πρόεκυψαν μετά την πρώτη ημερίδα της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης, τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Είναι πεποίθησή μας, που εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ότι πέρα από τη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο, οι ακαδημαϊκές συνέργιες μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο παρακάτω.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αλληλεπίδρασή τους είναι πάνω από δυόμισι χιλιετίες παλαιά και οι διπλωματικές τους σχέσεις χρονολογούνται από το 1833. Η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ. και είναι μία ζωντανή απόδειξη του βάθους της σχέσης μεταξύ των δύο λαών της Μεσογείου.

Σήμερα, και πάλι, η θαλάσσια λεωφόρος της Μεσογείου προσφέρει την ευκαιρία για ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας σε δύο σημαντικούς τομείς: την ασφάλεια και την ενέργεια. Σε αυτούς τους δύο τομείς οι δύο χώρες έχουν σημαντικά κοινά συμφέροντα.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, αλλά και η Κύπρος, αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο και ανταγωνιστικό περιφερειακό περιβάλλον. Και οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες της αστάθειας σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τη Συρία, το Ιράκ, και τη Λιβύη. Η Ελλάδα έχει δεχθεί εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ η Αίγυπτος ήδη φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους. Η Αίγυπτος έχει ήδη αποτελέσει θύμα του θρησκευτικού εξτρεμισμού, ενώ η Ελλάδα ζει με την αγωνία μίας παρόμοιας και τραγικής μελλοντικής εμπειρίας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στα σύνορα της Αιγύπτου, στην μετα-Καντάφι εποχή, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε μια πύλη για το πέρασμα λαθραίων όπλων και τρομοκρατών στην Αίγυπτο. Η Ελλάδα, ακριβώς απέναντι στη Μεσόγειο από τη Λιβύη, δεν απέχει πολύ ώστε να βρεθεί αντιμέτωπη και αυτή με παρόμοιες απειλές που να προέρχονται από τη χώρα αυτή.

Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ασφάλειας, οι Υπουργοί Άμυνας Αιγύπτου και Ελλάδας, Σέντχι Σόμπχι και Πάνος Καμμένος, συναντήθηκαν τον Απρίλιο του 2015 και συζήτησαν τις δυνατότητες να «ενισχύσουν τη συνεργασία και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών». Ένα μήνα αργότερα, μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας έφτασε στην Αίγυπτο και συμμετείχε στην κοινή με την αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία άσκηση "Horus 2015", ενώ και τον Δεκέμβριο του 2015, μονάδες του αιγυπτιακού Ναυτικού και της Αεροπορία μετέβησαν στην Ελλάδα και συμμετείχαν στην κοινή άσκηση «Μέδουσα 2015». Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου, της πειρατείας στη θάλασσα και η παράνομη μετανάστευση είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελληνική και η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έχουν την πρωταρχική υποχρέωση να παρέχουν ασφάλεια στους λαούς τους. Ωστόσο, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες, έχουν μία μάλλον πιο σημαντική και επείγουσα αποστολή: να τους παρέχουν ανάπτυξη και οικονομική ευημερία. Είναι ακριβώς αυτή η στιγμή που έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα μεγάλα δώρα που η Μεσόγειος κράτησε μυστικά για τόσο πολλούς αιώνες. Ιδιαίτερα, για την Αίγυπτο, η πρόσφατη ανακάλυψη στο αλίπεδο Zohr διεθνώς χαρακτηρίζεται ως μεγάλο "δώρο". Εκτιμάται πως περιέχει 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου (που ισοδυναμεί με 5,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου), καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αναμένει να ανακαλύψει παρόμοια δώρα κάτω από το βυθό της θάλασσας, αλλά, πιο σημαντικό, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την εκμετάλλευση του αιγυπτιακού κοιτάσματος, καθώς και από εκείνα της Κύπρου και του Ισραήλ, και να απολαύσει μία σταθερή ροή ενέργειας από φιλικές χώρες. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στην ασφαλή μεταφορά ή τη διοχέτευση αυτών των πόρων προς την Ευρώπη.

Αυτό το μήνα, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος συμφώνησαν να επισπεύσουν τις συνομιλίες για να καθορίσουν τα θαλάσσια όρια στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να μετατρέψουν την περιοχή σε έναν ενεργειακό κόμβο. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκαν στην Αθήνα για τρίτη φορά φέτος και συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης και άλλους πιθανούς τομείς συνεργασίας, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις και τα ενεργειακά, συμπεριλαμβανομένης και της ενδεχόμενης κατασκευής του αγωγού, ανάλογα προφανώς με το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου που θα βρεθεί.

Πιστεύουμε ότι η λεωφόρος της Μεσογείου προσφέρει πολλές άλλες δυνατότητες. Εκτός από την ασφάλεια και την ενέργεια, μπορεί να αυξήσει το διμερές εμπόριο και να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Επιπλέον, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν στο να κατανοηθούν καλύτερα οι θέσεις της Αιγύπτου προς την ΕΕ, και να συμβάλουν στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ τους.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολλά να κερδίσουν από την επιστημονική συνεργασία – μία προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Διότι η μεταξύ τους συνεργασία δεν εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντά τους, αλλά συμβάλλει επίσης στην ευημερία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

* Το κείμενο εκφράζει προσωπικές απόψεις και είναι το προϊόν των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τις Ελληνο-Αιγυπτιακές σχέσεις, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την «Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές 'Θουκυδίδης'» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Ιανουάριος 2016 18:36
You are here Άρθρα Γνώμης Κουσκουβέλης - Εξωτερική Πολιτική Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος: συνεργασία για ασφάλεια και μελλοντική ευημερία