Monday, Jan 27th

Last update12:36:22 PM GMT

18112_lp___1

Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε την προσωπική μου ιστοσελίδα. Εδώ μπορείτε να βρείτε το βιογραφικό μου και πληροφορίες σχετικά με τo διδακτικό και ερευνητικό μου έργο καθώς και διάφορα άρθρα μου, ομιλίες, σκέψεις και προτάσεις.

Επίσης, εδώ μπορείτε να διαβάζετε τις κατά καιρούς παρεμβάσεις μου στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο για ζητήματα παιδείας, Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελληνικής πολιτικής, που ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη.

Εισαγωγή στην Πολιτική

6FDD1B885277A895B34B944EFB7EB550

Το βιβλίο επιχειρεί να εισάγει τον αναγνώστη στην έννοια και την πράξη της πολιτικής. Στηρίζεται σε δύο βάσεις. Η πρώτη είναι αυτή της Πολιτικής Επιστήμης, της οργανωμένης επιστημονικής γνώσης του πολιτικού φαινομένου. Η δεύτερη είναι εκείνη της πολιτικής θεωρίας, της προσπάθειας κατανόησης του πολιτικού και των προτάσεων για την ανθρώπινη οργάνωση.

Περισσότερα...

Thucydides on Choice and Decision Making

thucydides

The book uncovers Thucydides's decision-making schemata and his thinking on how people decide, particularly when in power or war. Based on these ideas, Ilias Kouskouvelis interprets the outbreak of the Peloponnesian war and the Sicilian expedition, and shows that they were a result of decision-making and, thus, not inevitable.

 

Περισσότερα...

Περί Παραδρομής Πολέμου

n fokas

Η διερεύνηση τής πλούσιας αρχαιοελληνικής, ελληνιστικής και βυζαντινής βιβλιογραφίας, τής αναφερόμενης στα «τακτικά» ή «στρατηγικά» ζητήματα, δηλαδή στους ποικίλους τομείς τής προετοιμασίας και διεξαγωγής ενός πολέμου, οδήγησε στον εντοπισμό και την μελέτη τού Περί Παραδρομής Πολέμου κειμένου τού αυτοκράτορα και στρατηγού Νικηφόρου Β΄ Φωκά (912-963 μ. Χ.).

Περισσότερα...

Η Κριμαία, το Κοσσυφοπέδιο και η Κύπρος: τι ισχύει στο διεθνές δίκαιο;

Η ρωσική εξωτερική πολιτική, με στόχο να δικαιολογήσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας τής Κριμαίας και τη μετέπειτα ένωσή της με τη Ρωσία, χρησιμοποίησε τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου (Φεβρουάριος 2008) ως αναλογία.

 

 

Η συγκεκριμένη ρωσική θέση προκάλεσε ερωτηματικά και συζητήσεις ως προς το ισχύον δίκαιο.  Προκάλεσε επίσης ανησυχίες για το αν θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο στην κατεύθυνση νομιμοποίησης παρελθουσών περιπτώσεων παράνομων ανεξαρτητοποιήσεων, όπως η περίπτωση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», και να ανοίξει το δρόμο σε μελλοντική ένωση ή προσάρτηση της τελευταίας από την Τουρκία.

 

Η απάντηση σε αυτά τα ζητήματα είναι μία, ξεκάθαρη και αυθεντική καθώς δόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο 2008, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το αν η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου (Φεβρουάριος 2008) ήταν σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

 

 

Αν κάποιος μελετήσει τη γνωμοδότηση, εκτός του ότι δεν θα βρει πολλές αναλογίες μεταξύ Κριμαίας και Κοσσυφοπεδίου, θα καταλήξει σε τρία αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα σχετικά με τη νομιμότητα των μονομερών ανακηρύξεων ανεξαρτησίας:

 

1.  το Διεθνές Δίκαιο δεν τις απαγορεύει ρητά.

 

2.  ρητά εξαιρούνται οι περιπτώσεις που η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας είναι συνδεδεμένη «με παράνομη χρήση βίας ή άλλες κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του γενικού διεθνούς δικαίου, ειδικά αυτών αναγκαστικής φύσεως (juscogens)».

 

3.  Το Δικαστήριο χρησιμοποίησε ως τέτοιο παράδειγμα την κατεχόμενη Κύπρο και τους Τουρκοκύπριους που μονομερώς ανακήρυξαν την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».  Μάλιστα, το Δικαστήριο (παρ. 114, σ. 50) ρητά αναφέρεται στην απόφαση 1251/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, η οποία προβλέπει ότι η όποια λύση θα πρέπει να στηρίζεται στο υφιστάμενο κράτος (Κυπριακή Δημοκρατία), με ενιαία κυριαρχία, μία προσωπικότητα, μία υπηκοότητα, του οποίου θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Μάρτιος 2014 07:47
You are here Η Κριμαία, το Κοσσυφοπέδιο και η Κύπρος: τι ισχύει στο διεθνές δίκαιο;