Wednesday, Apr 01st

Last update12:36:22 PM GMT

18112_lp___1

Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε την προσωπική μου ιστοσελίδα. Εδώ μπορείτε να βρείτε το βιογραφικό μου και πληροφορίες σχετικά με τo διδακτικό και ερευνητικό μου έργο καθώς και διάφορα άρθρα μου, ομιλίες, σκέψεις και προτάσεις.

Επίσης, εδώ μπορείτε να διαβάζετε τις κατά καιρούς παρεμβάσεις μου στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο για ζητήματα παιδείας, Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελληνικής πολιτικής, που ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη.

Εισαγωγή στην Πολιτική

6FDD1B885277A895B34B944EFB7EB550

Το βιβλίο επιχειρεί να εισάγει τον αναγνώστη στην έννοια και την πράξη της πολιτικής. Στηρίζεται σε δύο βάσεις. Η πρώτη είναι αυτή της Πολιτικής Επιστήμης, της οργανωμένης επιστημονικής γνώσης του πολιτικού φαινομένου. Η δεύτερη είναι εκείνη της πολιτικής θεωρίας, της προσπάθειας κατανόησης του πολιτικού και των προτάσεων για την ανθρώπινη οργάνωση.

Περισσότερα...

Thucydides on Choice and Decision Making

thucydides

The book uncovers Thucydides's decision-making schemata and his thinking on how people decide, particularly when in power or war. Based on these ideas, Ilias Kouskouvelis interprets the outbreak of the Peloponnesian war and the Sicilian expedition, and shows that they were a result of decision-making and, thus, not inevitable.

 

Περισσότερα...

Περί Παραδρομής Πολέμου

n fokas

Η διερεύνηση τής πλούσιας αρχαιοελληνικής, ελληνιστικής και βυζαντινής βιβλιογραφίας, τής αναφερόμενης στα «τακτικά» ή «στρατηγικά» ζητήματα, δηλαδή στους ποικίλους τομείς τής προετοιμασίας και διεξαγωγής ενός πολέμου, οδήγησε στον εντοπισμό και την μελέτη τού Περί Παραδρομής Πολέμου κειμένου τού αυτοκράτορα και στρατηγού Νικηφόρου Β΄ Φωκά (912-963 μ. Χ.).

Περισσότερα...

Μπαρμπαρός: Αποχωρεί από ΑΟΖ και πάει Καστελλόριζο

Γράφει ο Δημήτρης Μανουσάκης

Παιχνίδια στη βάση ακυβερνησίας που ενδεχομένως να προκύψει στην Ελλάδα παίζουν οι Τούρκοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δεν θ' ανανεωθεί η παράνομη ΝΑVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros θα βάλει πλώρη για το Καστελλόριζο αμφισβητώντας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, συνεπεία της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Αυτή τη χρονική συγκυρία, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι για να οδηγήσουν το ερευνητικό σκάφος Barbaros στο Καστελλόριζο, αμφισβητώντας, μετά τα Κυπριακά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Με νέα NAVTEX μάλιστα δέσμευσαν από την 1η μέχρι τις 10 Ιανουαρίου μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για διεξαγωγή ανθυποβρυχιακής άσκησης.

Ξένοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο η Τουρκία να ενοχλήσει την Ελλάδα στην περιοχή του Καστελόριζου, λόγω του απρόβλεπτου Ερτογάν δεν το αποκλείουν.

Η Τουρκία άλλωστε αμφισβητεί συνολικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα δυτικά του νησιού και στην περιοχή όπου τέμνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Ενδεικτικός είναι και ο χάρτης με τα Τουρκικά οικόπεδα όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2012.

Name

Επίσης σχεδόν καθημερινά διαρρέουν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αλλά και εφημερίδες ότι η Τουρκία δεν θ' ανανεώσει την παράνομη NAVTEX στη Κυπριακή ΑΟΖ και θα πάρει το Barbaros παρουσιάζοντα μάλιστα την κίνηση αυτή και ως ένδειξη καλής θέλησης ή υποχώρησης, ζητώντας παράλληλα από την Ε/Κυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Λευκωσία, βρίσκεται σε στάση αναμονής μέχρι την 30η Δεκεμβρίου που λήγει η παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή τότε θ' αναλυθούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/192941/mparmparos-apoxorei-apo-aoz-kai-paei-kastellorizo#sthash.cIdtg68k.dpuf

You are here Μπαρμπαρός: Αποχωρεί από ΑΟΖ και πάει Καστελλόριζο